Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «جام جم آنلاین»
2024-05-06@11:45:02 GMT

یک روز، معین البکا می‌شوم

تاریخ انتشار: ۲۳ مرداد ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۲۸۱۴۵۶۳

یک روز، معین البکا می‌شوم

حسین 8سال بیشتر ندارد اما هنر تعزیه را می‌شناسد و آن را خوب اجرا می‌کند. کلاس آواز می‌رود و سوارکاری و شمشیرزنی بلد است. مهم‌تر از همه این‌که بدجور عاشق امام‌حسین(ع) است؛ اصلا همین عشق او را به سمت هنر تعزیه برده است.

پدرش که از ارادتمندان سیدالشهدا و واقف و اهل تعزیه است، پیش از تولدش او را وقف امام‌ حسین (ع) کرده و تربیتش را به خود مولا سپرده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

پدرش می‌گوید از وقتی حسین به دنیا آمد متوجه نظر و نگاه امام‌حسین به او شدم.

نشان به آن نشان که از همان شیرخوارگی و دو ماهگی که قولنج روده داشت و شبانه‌روز گریه می‌کرد، وقتی مجلس تعزیه می‌رفتیم و از 500متری صدای تعزیه را می‌شنید آرام می‌شد و پس از تعزیه هم به خواب می‌رفت. به 4ماهگی هم که می‌رسد لباس علی‌ اصغر (ع) به او می‌پوشانند تا نقش آن حضرت را بازی کند و حسین شیرخواره، 45دقیقه در دستان امام بدون گریه می‌ماند؛ در حالی که در این مدت و در آن سروصدا و هیاهوی جمعیت، روی دست امام است، با امام سوار اسب می‌شود، در قبر خوابانده و روی او خاک ریخته می‌شود و در تمام این مدت حسین آرام است و نقش علی‌اصغر را به بهترین وجه‌ممکن بازی می‌کند. ما سراغ این کودک 8ساله رفتیم تا عشق و ارادتش به امام سوم شیعیان و همچنین هنر تعزیه را از زبان خودش بشنویم.

امام‌حسین را چقدر دوست داری؟

اندازه همه دنیا دوستش دارم. یک تار موی‌اش به همه جهان می‌ارزد؛ دنیا نه ها به اندازه همه جهان.

یادت می‌آید از کِی با تعزیه آشنا شدی؟

من 2سالم بود که فیلم‌ های تعزیه را می‌دیدم و خیلی دوست‌شان داشتم.

از دوسالگی‌ یادت هست؟

بله خیلی هم خوب یادم هست.

یعنی مهر امام‌حسین با تماشای تعزیه نشست در دلت؟

نه، همیشه در دلم بوده و هست.

تعزیه را برای ما تعریف می‌کنی؟

تعزیه از عزاداری آمده و یک نوع عزاداری است که رفتار و زندگی پیامبران و امامان را به ما نشان می‌دهد. از روضه و مداحی هم بهتر است چون نوعی هنر است که حرکات و آواز و شعرهای قشنگی دارد.

حالا شما چقدر این هنر مذهبی را دوست داری؟

خیلی و حد ندارد. این دوست داشتن این‌قدر زیاد است که نمی‌توانم بیان کنم. به همان اندازه هم دوست دارم آن را یاد بگیرم‌ چون امام‌حسین را دوست دارم و اولین ویژگی تعزیه هم این است که برای امام‌حسین اجرا می‌شود؛ البته اگر بخواهی خدا دوستت داشته باشد فقط باید برای امام‌حسین بخوانی، نه برای پول. خیلی‌ها برای پولش تعزیه می‌خوانند اما من اگر دستمزدی هم بگیرم آن را به استادم که به من آموزش داده یا به فقرا می‌بخشم.

اولین نقشی که در تعزیه اجرا کردی یادت هست؟

سال1397 وقتی 5ساله بودم نقش علی، پسر حر را خوانده و اجرا کردم. تقریبا یک ربع طول کشید.

نقشت را دوست داشتی و چقدر برایش تمرین کرده بودی؟

بله، دوست داشتم و تقریبا یک هفته با پدرم آن را تمرین کرده بودم.

کلا برای هر نقش چقدر تمرین می‌کنی؟

ما هر وقت اجرای تعزیه داریم از مدتی قبل شروع به تمرین می‌کنیم، گاهی یک ماه یا دو سه هفته قبل هر روز به‌جز جمعه‌ها و روزی یکی دو ساعت. میزان تمرین‌مان بستگی به نقشی دارد که قرار است اجرا کنیم. اگر سخت باشد هفته‌ها و روزهای بیشتری تمرین می‌خواهد و اگر آسان باشد یک هفته‌ای هم آماده می‌شویم.

شما مدرسه می‌روی و شنیده‌ایم غیر از یادگیری تعزیه، کارهای دیگری هم انجام می‌دهی. می‌توانی برنامه یک روزت را کامل برای ما شرح بدهی؟

صبح که بیدار می‌شوم اول صبحانه می‌خورم. بعد یک فیلم یا کارتون می‌بینم. بعد یک ساعت‌و‌نیم تمرین ووشو دارم. بعد هم یک ساعت کلاس آواز با استاد شهریار بلوچستانی دارم. پس از کلاس آواز هم یک تا یک ساعت‌ونیم تعزیه تمرین می‌کنم،. استاد تعزیه‌ام هم امیر صفری است؛ البته گاهی با پدرم و گاهی هم خودم تنها تمرین می‌کنم. بعد از همه این کلاس‌ها هم تا ساعت 8یا9شب بکوب درس می‌خوانم.( این برنامه سال گذشته من بود) البته در طول آموزش، شمشیرزنی و سوارکاری هم یاد می‌گیرم زیرا در اجرای تعزیه به اینها هم نیاز هست. سال آینده هم قرار است قرآن و نقالی‌خوانی را یاد بگیرم.

یادگیری ووشو و آواز ربطی به تعزیه دارد یا فقط به‌خاطر علاقه شخصی آنها را یاد می‌گیری؟

ورزش ووشو و هنر آواز زیربنای تعزیه هستند. آواز و تعزیه که ارتباط دوسویه و مستقیمی با هم دارند. ووشو هم به نفس‌گیری کمک می‌کند تا هنگام اجرا نفس کم نیاوریم.

خب به ما گفتی که اولین اجرایت سال97 بود، سال 98و 99 چطور بود و چه نقش‌هایی اجرا کردی؟

سال98 کلا مراسم تعزیه‌خوانی را تعطیل کردیم،‌ یعنی پدرم پول تعزیه آن سال را برای خرج عمل یک کودک که بیماری قلبی حادی داشت، هزینه کرد. سال99 یعنی سال گذشته مراسم تعزیه برگزار شد اما به‌خاطر کرونا بدون جمعیت.

و شما در آن تعزیه چه نقشی داشتی؟

سال پیش من نقش‌های زیادی اجرا کردم؛ عبدا... پسر امام‌حسن(ع)، قاسم پسر امام‌حسن(ع)، رقیه دختر امام حسین (ع)، سکینه خواهر حضرت علی‌اکبر و سکینه برادرزاده حضرت‌عباس، علی پسر حر و نقش پسر هانی را بازی کردم.

کدام‌یک از نقش‌هایی که بازی کردی سخت و کدام آسان بود؟ در مجموع چقدر تمرین کردی تا بتوانی همه این نقش‌ها را حفظ کنی و بخوانی و اجرا کنی؟

ساده‌ترین نقشی که اجرا کردم پسر هانی بود که هم کم بود و هم ساده و فقط باید دو بیت شعر می‌خواندم و اجرا می‌کردم. سخت‌ترین اجرا هم نقش عبدا... بود که یک روز کامل وقت گذاشتم تا بتوانم متنش را حفظ کنم. در کل برای اینکه بتوانم همه این نقش‌ها را حفظ و اجرا کنم از دو سه ماه قبل تمرین را شروع می‌کردم.

خب از این پنج شش نقشی که پارسال اجرا کردی، کدام‌یک را بیشتر دوست داشتی؟

نقش قاسم پسر امام‌حسن(ع) خیلی شیرین بود و چسبید، چون هم شعرهای قشنگی داشت و هم بخش‌های مختلف جنگ و سوارکاری داشت،

در کل قشنگ و تاثیرگذار بود. سه ساعت برنامه بود که حدود دو ساعتش نقش من بود که خواندم و اجرا کردم،‌ خسته هم نشدم و فقط به‌خاطر سنگینی لباس، لحظه‌های آخر دیگر جانِ راه رفتن نداشتم.

گفتی که در دو تعزیه و دو بار نقش حضرت سکینه را اجرا کردی. مشکلی نداشتی که نقش یک زن را بازی کنی؟

اوایل با این نقش مشکل بزرگی داشتم، چون دخترشدن یعنی حس دخترانه‌گرفتن برای یک پسر کار سختی است ولی با راهنمایی‌های پدر و عمه و مادرجانم و همچنین استاد امیر صفری راه افتادم و توانستم حس نقش را بگیرم.

خجالت نمی‌کشیدی که لباس دخترانه بپوشی و دخترانه صحبت کنی؟

نه، به این خاطر که یک شهادت‌خوان و تعزیه‌خوان اگر دخترخوانی بلد نباشد دیگر تعزیه‌خوان نیست و یک آدم معمولی است. یک تعزیه‌خوان حرفه‌ای باید مردانه و زنانه‌خوانی هم بلد باشد و این ضرورت کار اوست.

دوست داری موافق‌خوان باشی یا مخالف‌خوان؟

موافق‌خوانی را دوست دارم که نقش آدم‌های مثبت کربلاست اما یک نکته هم هست و اینکه باید صدایت به موافق و مخالف‌خوانی بخورد. خدا به بعضی‌ها صدایی داده که می‌توانند هر دو نقش را بخوانند؛ البته در دو مجلس متفاوت.

تو یک محصلی؛ درس خواندن را هم دوست داری یا فقط عشقِ تعزیه هستی؟

درس اولویت زندگی من است چون اگر باسواد نباشی نمی‌توانی متن‌های تعزیه‌ات را خوب بخوانی و نمی‌توانی تعزیه‌خوان خوبی باشی، آن‌وقت دیگر جایی دعوتت نمی‌کنند و اگر دعوت نشوی و اجرا نکنی صدایت کم‌کم افت‌کرده و خراب می‌شود.

درکل اولویت‌های من به ترتیب درس، تعزیه و آواز است.

تو با اینکه یک تعزیه‌خوان و هنرمند خوبی هستی اما به هرحال کودکی و کودک‌های هم‌سن و سال تو اولویت‌شان بازی است و بیشتر وقتشان به شیطنت و تماشای کارتون و تلویزیون می‌گذرد. تو بازی هم می‌کنی و اسباب‌بازی دوست داری؟

بله، من هم بازی می‌کنم و هم فیلم و کارتون می‌بینم، یعنی هم بازی و شیطنتم را دارم و هم درس و آواز و تعزیه را. کلی هم اسباب‌بازی و ماشین دارم.

حتما دوست و همکلاسی و هم‌بازی هم داری. نظر آنها درباره تعزیه‌خوانی تو چیست؟

بعضی‌ها خبر ندارند که تعزیه اجرا می‌کنم اما آنها که باخبرند برخی‌شان تشویقم می‌کنند و می‌گویند کار خوبی است و این راه را ادامه بده، بعضی هم مسخره‌ام می‌کنند و می‌گویند اینها چیست که می‌خوانی. حرف دیگران اصلا برایم مهم نیست چون من به این کار عشق دارم و کسی نمی‌تواند عشقم را بگیرد.

گفتی درس‌خواندن اولویت توست. تا حالا فکر کرده‌ای که چه شغلی را دوست داری و می‌خواهی وقتی بزرگ شدی فقط یک تعزیه‌خوان بشوی یا شغل دیگری هم کنار آن داشته باشی؟

حتما شغل دیگری هم خواهم داشت. می‌خواهم پروفسور فضانورد بشوم.

یعنی یک تعزیه‌خوان فضانورد؟

نه، یک معین‌البکای پروفسور فضانورد.

اینکه گفتی یعنی‌چه؟

خب معین‌البکا بالاترین درجه تعزیه‌خوانی است و آدم‌های خیلی کمی می‌توانند به این درجه برسند. بیشتر از 4تا5نفر معین‌البکا در ایران نداشتیم و الان که اصلا نداریم.

چند سال باید کار و تمرین کنی تا یک معین‌البکا بشوی؟

40تا50سال. من به امید خدا به50 سالگی که برسم و اگر همین‌طور خوب ادامه بدهم یک معین‌البکا می‌شوم.

به پدرت گفته‌ای می‌خواهی وقتی یک تعزیه‌خوان حرفه‌ای شدی شاگردان زیادی تربیت کنی، درست است؟

بله، چون اگر همین‌طور پیش برویم تا 10ـ20سال دیگر هنر تعزیه فراموش و نابود می‌شود، چون الان تعزیه‌خوان‌ها شاگرد نمی‌گیرند و هنرشان را به نسل بعدی آموزش نمی‌دهند، من هم به‌خاطر دعا و علاقه و خواست پدرم در این مسیر افتادم. تعزیه‌خوان‌ها شاگرد نمی‌گیرند و از طرفی خودشان هم دارند پیر می‌شوند. تا قیامت هم که نمی‌توانند عمر کنند پس با رفتن آنها تعزیه هم از بین می‌رود اما من اجازه نمی‌دهم این هنر از بین برود.

تو می‌دانی تعزیه‌خوان‌های امروزی چرا شاگرد تربیت نمی‌کنند؟

دقیقا نمی‌دانم اما شاید به این دلیل که دردسر دارد، آن‌هم دردسرهای عظیم. آخر بچه‌ها هرچقدر هم که زرنگ و باهوش باشند، اما شیطان و بازیگوش هستند و بعضی وقت‌ها متن‌های‌شان را حفظ نمی‌کنند، گاهی هم می‌گویند دیگر نمی‌خواهم تعزیه اجرا کنم و استاد را ناامید می‌کنند. دیگر اینکه یک استاد باید خیلی مراقب باشد و استرس بکشد که یک بچه نقشش را اشتباهی نخواند و مجلس را خراب نکند. تعزیه‌خوان‌ها حتما به این دردسرهای بزرگ فکر می‌کنند که قید شاگردپروری را زده‌اند اما من وقتی بخواهم شاگرد تربیت کنم اول و آخرش از آنها قول می‌گیرم که اگر می‌خواهید به شما تعلیم بدهم باید قول بدهید شما هم به دیگران آن را یاد بدهید تا این هنر دوباره رونق بگیرد.

فاطمه مرادزاده - ایران / روزنامه جام جم

منبع: جام جم آنلاین

کلیدواژه: حسین محمدی تعزیه تعزیه خوان ها یک تعزیه خوان معین البکا اجرا کردم هنر تعزیه اجرا کردی دوست داری نقش ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت jamejamonline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «جام جم آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۲۸۱۴۵۶۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

این برنامه‌ها را حتما بشنوید/ ضیافت کتاب خوان‌ها در رادیو

به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از روابط عمومی معاونت صدا، شبکه های رادیویی با برپایی غرفه های رادیویی در مصلای امام خمینی (ره) سی و پنجمین نمایشگاه بین المللی کتاب را به صورت زنده پوشش می دهند.

رادیو ایران؛ گفت‌وگو با ناشران برتر

برنامه «باغ هنر» شبکه رادیویی ایران از ابتدا تا پایان سی و پنجمین نمایشگاه بین المللی کتاب ساعت ۱۶ از مصلای بزرگ تهران، محل برگزاری نمایشگاه کتاب، ضمن انعکاس رویدادهای مهم نمایشگاه با ناشران برتر و نویسندگان شاخص گفت‌وگو و از آنتن رادیو ایران پخش می شود.

«ایران امروز» ،« ایرانشهر» و «تالار آیینه» نیز به نمایشگاه کتاب می پردازند.

رادیو جوان؛ معرفی ناشران جوان در «کافه رادیو»

برنامه «کافه رادیو» رادیو جوان از محل نمایشگاه کتاب پخش می‌شود.

این برنامه رادیویی، ناشران و نویسندگان جوان را معرفی می کند و در بخش‌های دیگر، اخبار جدید نمایشگاه را پوشش می‌دهد.

برنامه «کافه رادیو»، با صدای هنرمندان، مردم را به خرید و مطالعه کتاب دعوت می‌کند تا سرانه مطالعه کشور را افزایش دهد و در بخش دیگر، کتاب های مطرح را معرفی خواهد کرد.

رادیو فرهنگ؛ میزبانی از شناخته شده های کتاب

شبکه رادیویی فرهنگ برنامه «کتاب فرهنگ» را با حضور نویسندگان و ناشران برجسته ساعت ۱۷ تا ۱۸ از گروه تاریخ و اندیشه پخش می کند. ضمن اینکه گفت‌وگوی گزارشگران با غرفه داران، شرکت‌کنندگان و بازدیدکنندگان از نمایشگاه و شنیدن دغدغه‌های آنها بخشی از این برنامه است.

برنامه «سرزمین من» به طور زنده با بخش های گزارش، گفت‌وگو و اطلاع رسانی رویدادهای مربوط به نمایشگاه کتاب، ساعت ۱۳ تا ۱۴ از محل برگزاری نمایشگاه کتاب روی آنتن می رود.

برنامه «ققنوس» با معرفی کتاب در گفت‌وگو با ناشران و نویسندگان حوزه ادب و هنر ساعت ۱۵ روی آنتن رادیو فرهنگ می رود ضمن اینکه برنامه «صبح به وقت فرهنگ» نیز در قالب گزارش اطلاع رسانی ساعت ۶:۳۰ پخش می شود.

رادیو تهران؛ اجرای چند برنامه ویژه با طعم نمایش عروسکی

برنامه «کتاب خوار» کاری از گروه فرهنگ و جامعه شبکه رادیویی تهران است که از نمایشگاه کتاب از ساعت ۱۶ تا ۱۷ به صورت زنده پخش می شود.

هدف از برنامه «کتاب خوار» ترویج کتاب و کتابخوانی و کمک به مخاطبان برای انتخاب بهترین کتاب هاست. البته با توجه به محیطی بودن برنامه سعی شده از المان هایی استفاده شود که مخاطب یک نمایش عروسکی را هم در نمایشگاه ببیند.

رضا صفری عروسک گردانی و صداپیشگی برنامه را به عهده دارد.

رادیو اقتصاد؛ بررسی چالش های اقتصادی حوزه کتاب

رادیو اقتصاد در مجله رادیویی «گذر بازار» به برگزاری نمایشگاه کتاب می پردازد.

بازار کتاب بخش ۳۰ دقیقه ای از برنامه «گذر بازار» است که در قالب گزارش از نمایشگاه کتاب تهیه می شود.

این برنامه صنعت نشر را از دیدگاه اقتصادی بررسی می کند. جایگاه نشر در صنعت رسانه، تهدیدها و فرصت های نشر در عصر همگرایی رسانه ها، چالش های تامین مواد اولیه، حقوق مالکیت فکری و کانال های توزیع از جمله مباحثی است که در گفت‌وگو با ناشران، فعالان فرهنگی و اقتصادی در این حوزه مطرح می شود.

فناوری های جدید به‌ کار گرفته شده در زنجیره ارزش کتاب، توجه ناشران و خریداران کتاب به مباحث پایداری به خصوص محیط زیستی و معرفی کتاب در حوزه اقتصاد، تجارت و مدیریت از دیگر بخش های این گزارش خواهد بود.

رادیو معارف ؛ شنیدن موارد مهم در حوزه کتاب خوانی

«عصر جوانی» هم نام برنامه‌ رادیو معارف است که از نمایشگاه کتاب به صورت زنده روی آنتن رادیو معارف می رود.

این برنامه با موضوع اهمیت مطالعه و کتابخوانی از ساعت ۱۷ تا ۱۸ از استودیوی ویژه معاونت صدا به سمع شنوندگان می رسد.

از مهم ترین بخش های «عصر جوانی» می توان به معرفی و گپ و گفتی دوستانه با ناشران و نویسندگان جوان کشور نام برد.

رادیو سلامت ؛ عشق کتاب ها این برنامه را بشنوند

شبکه رادیویی سلامت با ویژه برنامه «عشق کتاب» از نمایشگاه با مخاطبان همراه خواهد بود.

این برنامه با هدف معرفی کتاب‌های حوزه های مختلف به ویژه سلامت، گفت‌وگو با نویسندگان، مترجمان، ناشران و اهل قلم پخش می‌شود.

آیتم «پی رنگ» با بیان طرح و موضوع روز برنامه با توجه به نامگذاری روز روی آنتن می رود و آیتم «پندار» گفت‌وگوهای کارشناسان درباره تاثیر و بررسی مطالعه از ابعاد گوناگون است.

از دیگر آیتم های این برنامه می توان به «شیرازه» اشاره کرد که در گفت‌وگو با نویسنده ها و مولفان حوزه سلامت تهیه می شود. آیتم «قصه گوهر» در حوزه واژه شناسی و تبارشناسی است. این برنامه شامل بخش های متنوع دیگری است.

رادیو ورزش؛ در«سکوی دانش» با ورزشی نویس‌ها

ویژه برنامه «سکوی دانش» رادیو ورزش ضمن خوانش عناوین مطبوعات ورزشی به صورت روزانه به معرفی کتاب‌های جدید در حوزه ورزش می پردازد.

گفت‌وگو با ناشران و نویسنده‌های کتاب های ورزشی از دیگر بخش‌های این برنامه است.‌

آیتم ویژه برنامه سکوی دانش درباره سرانه مطالعه و کتابخوانی در کشور است که به صورت طنز به این موضوع پرداخته خواهد شد.

رادیو ورزش برنامه سکوی دانش را از از ساعت ۱۴ تا ۱۵ پخش می کند.

رادیو نمایش؛ در «استودیو هشت یار مهربان» چه خبر است؟

رادیو نمایش در ایام نمایشگاه کتاب ویژه برنامه «استودیو هشت یار مهربان» را روی آنتن می برد.

این برنامه ساعت ۱۸:۱۵ به صورت زنده در رادیو نمایش از محوطه نمایشگاه کتاب پخش می شود که در آن با نویسندگان و ناشران ارتباط حضوری و مستقیم برقرار شده و به اطلاع رسانی درباره نمایشگاه کتاب می پردازد.

رادیو پیام ؛ آگاهی از آخرین رویدادها

ویژه برنامه نمایشگاه کتاب از رادیو پیام با آگاهی از آخرین رویدادهای نمایشگاه بین المللی کتاب، روزی یک بار به صورت شناور پخش می شود.

کد خبر 6096552 علیرضا سعیدی

دیگر خبرها

  • گل‌گهر 0 - 0 شمس‌آذر: همه چیز صفر!
  • «روال عادی» به هفته پایانی اجرا در تئاتر شهر رسید 
  • گوتی داغ رئیس بارسلونا را تازه کرد!
  • بدهی‌های آب و فاضلاب استان بوشهر پرداخت شد
  • «روال عادی» به هفته پایانی اجرا در تئاتر شهر رسید
  • پروژه نوسازی شبکه توزیع آب روستای چاه حسین جمال به بهره‌برداری رسید
  • این برنامه‌ها را حتما بشنوید/ ضیافت کتاب خوان‌ها در رادیو
  • کتاب من امام صادق (ع) را دوست دارم روانه بازار نشر شد
  • برپایی میز خدمت در شهرستان زرندیه
  • جلوه‌ای از شکوه زندگی امام صادق(ع)